Посета Африци

71390805_480233005889775_2966831900473163776_nНбп. проф. др Игор Ђурчик, боравио је од 19. до 25. септембра 2019. у званичној посети Англиканској ортодоксној цркви у Кенији. Господина Игора, дочекала је у Кисуму делегација на челу са изабраним-бискупом Пирсоном Олвенијем, генералним секретаром цркве, као и неколицином свештеника.

Истог дана, Ндб. Ђурчик је посетио заједницу верника у Кисију, удаљену око 150 км, где су му припремили срдачну добродошлицу у препуној цркви. У оквиру вечерњег богослужења млади су извели свој традиционални афрички плес а затим је хор деце и одраслих представио њихове афричке хришћанске песме. Господин Игор Ђурчик је благословио заједницу верника и упутио им је речи охрабрења из Светог писма.

У суботу, било је прилике да се обиђу 5 цркава на западу Кеније, као и једна црква у Уганди. На свим местима, г. Игор је одржао кратке беседе охрабрења, молио се са верницима и благосиљао окупљен народ.  Надбискуп је истог дана одржао и састанак са свештеницима, где је говорио о савременим проблемима са којима се суочава постмодернистичка црква и лидери.

У недељу ујутро рано у Кисуму је била организована свечаност доделе дипломе почасног доктората, коју је изабраном-бискупу Пирсону уручио декан Теолошке академије „Свети Тимотије“ професор Ђурчик, те је том приликом одржао и значајно предавање о знању, визији и инспирацији. Након тога, представио је Теолошку академију, те говорио о отварању департмента академије у Наиробију. Истог дана, на литургији у Јенги, г. Ђурчик је обавио посвећење (консекрацију) и увео у бискупски чин г. Пирсона Олвенија, чиме је он постао први бискуп Англиканске ортодоксне цркве за Источну Африку. Након посвећења оба бискупа су саслуживала у делу Канона евхаристије са осталим презвитерима.

Било је прилике да се преосталих дана високопреосвећени сусретне са представницима других Цркава, као и за упознавање афричке културе, посете афричком племену Луо, језеру Викторија и других активности.

Ово је врло значајна посета Африци, јер је конституисана нова Источно афричка дијецеза, отворени су услови за сарадњу на пољу теолошке едукације а надасве због братско сестринских односа Југоисточне европске дијецезе са седиштем у Београду и других дијецеза у оквиру Англиканске ортодоксне црквене заједнице широм света.

 

Влч. Иван П.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s